Hvordan tenne bål? ?


Hvordan du tenner et bål er en bra egenskap som kan komme godt med hele livet. Mange tenker at båltenning er en enkel affære, men det kreves en viss teknikk og kunnskap for å få fyr i materiale. Tenner du bål er det også flere regler du må huske på, slik at du ikke utsetter naturen og landskapet for fare. Fortsett å les om du vil vite hvordan kubber, kvister og pinner kan bli gjort om til et godt og varmende bål.

Generelt bålforbud

Fra 15. april til 15. september er det som regel ikke lov å tenne bål i Norge. Hvis du befinner deg i et område hvor et bål åpenbart ikke kan medføre brann eller fare, er det likevel et unntak her. Lager du bål i denne tidsperioden må du altså gjøre opp ild der det åpenbart er trygt og hvor du ikke risikerer å gjøre skade på naturen.

Hvordan få fyr som holder lenge

Det er viktig at du har nok materiale tilgjengelig, slik at ikke bålet slukner underveis. Never med kvister, pinner og annet tørt materiale kan godt brukes. Det er også mulig å bruke tennbriketter, vedkubber eller avispapir om du har dette med deg. Hvis du er på tur er det lurt å plukke med seg litt materiale på veien.

bål i bålpanne

Det finnes forskjellige båltyper og tresorter brenner på ulikt vis. Bjørk brenner lettere opp enn eik, men det er også lettere å få fyr på denne sorten tre. Med eik vil du muligens oppleve at bålet ikke får like godt med fyr, da denne tresorten er mer hard enn andre typer tre. Kongler vil ofte lage litt røyk, mens granbar forårsaker veldig mye gnist.

Det viktigste er å ha tørre materialer da disse brenner best og mye. Bruk gjerne tid på å samle inn nok med opptenning, slik at bålet holder seg levende lengst mulig. Tørre materialer gir alltid best resultat, men tenk gjennom hvilken tresorter du har tilgjengelig.

Bål om vinteren

Skal du tenne bål om vinteren? Da er det viktig å ta snø og is i betraktning. Det er fint mulig å lage bål på snø og is, men husk at dette gjerne vil smelte etter hvert. Hvis du for eksempel lager bål på en myr som er frossen, vil underlaget tine og slukke bålet etter en stund. For best resultatet er det lurt å tenne bålet på tørt eller fast underlag.

Når du skal på tur er det greit å samle noen never med materiale som du kan bruke til å bålet. Jo mer materiale du har samlet inn, desto lengre vil bålet holde seg levende. Du bør alltid ha kontroll på omgivelsene rundt deg og legg materialet litt bortenfor selve bålet. Husk at tørt materiale lett kan ta fyr, så legg never med kvist og tre utenfor flammenes rekkevidde.

Huskeregler for båltenning

For en trygg og god opptenning av bål, er det en god del ting å tenke på. Husk å finne et område hvor det er tillatt å gjøre bål, og gjerne innenfor de riktige månedene. Aldri lag et større bål enn hva du klarer å håndtere, og tenk gjennom at et bål ofte blir større enn hva man så for seg.

kaffe på bål

Til slutt er det viktig å sjekke at bålet er skikkelig slukket før du forlater det. Selv om bålet ser nedbrent ut, kan du gjerne bruke vann for å forsikre deg om at det ikke ligger gnist eller glo igjen under vedkubbene. Rydd alltid opp etter deg og husk at plassen skal være like fin når du forlater den, som når du kom. Lykke til med båltenningen!