Test av gravelsykkel: allsidige allroundere


En gravelsykkel blir også kalt gravelbike eller grusracer, og er ganske lik den populære modellen cyclocross. Gravelsykler er designet for å være både slitesterke og robuste, og en slik variant er en ypperlig allround-sykkel til både asfalt, grus, skogsbilveier og lettere terreng.

Grussykkel testvinner

Hva er en gravelbike?

En gravelsykkel kan sies å se ut som en litt ekstra solid landeveissykkel med solide, sterke bremser, bredere girutveksling, kraftigere hjul og bredere dekk. Syklene skal være utstyrt med dekk og felger som må være dimensjonert til å tåle steinete underlag og grus, mens bremsene skal være sterke nok til å stoppe både syklisten, en tyngre sykkel og gjerne 5-10 kilo bagasje. I tillegg er dette en mer retnings- og fartsstabil sykkelvariant på grunn av lengre setestag og lavere krankhus.

Ny gravelsykkel? Dette bør du tenke på?

Før du leser vår testguide er det viktig å poengtere at det er et stort utvalg av gravelsykler med ulike egenskaper og spesifikasjoner. Før du går inn på detaljene til de ulike sykkelmodellene er det lurt å starte med spørsmål som «hva skal jeg bruke sykkelen til?» når du skal finne din perfekte modell. En gravelsykkel henter elementer fra både landeveissykler, terrengsykler og cyclocross. Det betyr at man får et ganske allsidig sykkelresultat der én og samme sykkel vil passe perfekt til både asfalt, grus, traktorvei og enklere stier. Likevel kan ulike gravelsykler ha ulike bruksområder der noen kan være bedre til eksempelvis pendling og transport, bikepacking, konkurranseritt på grus, eller bare tur og trening. Uansett er det verdt å nevne at en gravelbike også er den perfekte vintersykkel! Her har du god plass til brede piggdekk og i tillegg har så godt som alle gravelbikes kraftige skivebremser som du kan stole på uansett vær og føre.

Hjul og kjørestil

En gravelsykkel har blant annet en mer avslappet og oppreist kjøreposisjon sammenlignet med klassiske cyclocross-sykler. Dette bidrar til en mer stabil kjørestil, redusert utmattelse på overkroppen og bedre oversikt. Som vi har nevnt tidligere så er kranken plassert lavere og akselavstanden er også lengre sammenliknet med andre sykler. Denne kombinasjonen bidrar til at man sykler mer kontrollert og selvsikkert. Man ser også at en gravelsykkel ofte er utstyrt med et bredere styre som har mer utsving sammenlignet med tradisjonelle landeveissykler. Som nevnt finner vi også større dekk på en gravelsykkel – noe som åpner for mange muligheter. Bredere dekk betyr bedre grep og mer komfort, to viktige egenskaper du trenger når du sykler utenfor asfalten, og du kan tilpasse dekkene utifra hvilket terreng du skal sykle mest i. Har du behov for et grovere mønster som er bedre egnet for ujevne grusveier og skogsterreng, eller vil du ha en raskere sykkel som du skal bruke mest på en landevei? Uansett så vil et allround-dekk være et godt utgangspunkt hvis du er usikker. Hvis du foretrekker større dekk se vår el fatbike test.

Gir og bremser på syklene

Når det gjelder gir så har gravelsykler girsystem med flere utvekslinger man kan velge mellom. Det betyr at du har mulighet for å finne den idelle innstillingen enten om du er ute etter høy hastighet på flatere asfaltvei eller om du ønsker å klyve bratte stigninger på grus eller sti. Gravelsykler kommer med enten ett eller to krankdrev hvor to drev gir gjerne større spenn mellom letteste og tyngste gir, samtidig som avstanden mellom girene er mindre. Gravelsykler med ett krankdrev er et godt alternativ om du vil sykle mye på grove grusveier og litt sti, mens syklene med to krankdrev egner seg bra dersom du skal veksle mellom å sykle på asfalt og grus. Ser vi på bremsesystemet til gravelsyklene så består dette av kraftige skivebreser som gir bedre kontroll på grusveier, bedre bremsekraft og økt pålitelighet. Sammenlignet med felgbremser så blir ikke skivebremsene på en gravelsykkel bli påvirket av regn og gjørme i samme grad.

I vår testguide får du tips til anbefalte gravelsykler hvor det er lagt vekt på produktspesifikasjoner, allsidighet, kjøreegenskaper og brukervennlighet.

Våre anbefalte produkt i 2022

Rå blandeveissykkel som kan brukes til det meste

Grussykkel testvinner

«Grenseløs» er et godt stikkord og passende beskrivelse til denne grusraceren. Dette er en sykkel som gir et førsteinntrykk av at her er det ikke spart på noe. Denne kan du ta med deg uansett hvilket underlag du skulle ende opp med å sykle på. Sykkelmodellen oppleves som lett og komfortabel samtidig som den er robust. Her er det et elegant rammedesign med innlagt dempesystem, en-delt kranksett og voluminøse dekk. Bremsene er også behagelige å bruke og som virkelig gjør den jobben de skal. Styrerørsvinkel på 70 grader gir både komfort og trygghet, mens seterørsvinkelen sørger for at du sitter godt fremme på sykkelen slik at du kan klatre lett oppover selv i de bratteste bakkene. Dempesystemet og det trådløse girsystemet fungerer også meget bra. Sykkelen er inspirert fra både terrengelsykler og landeveissykkel, og som byr på en komfortabel opplevelse! Oppsummert så er dette en helt super blandeveissykkel for alle forhold som kan brukes til det aller meste. Testvinner!

Eventyr e-sykkel i toppklasse

Gravel sykkel dame og herre

Her byr Cannondale på en sykkelopplevelse som gir deg både action, moro og komfort! Vi mener faktisk at dette er en av de mest dyktige og selvsikre e-grus syklene som noen gang er laget. Sykkelen er utstyrt med 30 mm støtjevnende fjæring, dekkgodkjenning og settfester og kraftassistanse fra Boschs nyeste integrerte batteri- og motorsystem. Her har du en eventyrmaskin med fantastiske kjøreegenskaper hvor du vil kjenne på en unik trekkraft, stabilitet, kontroll og komfort. Utstyrt med en lett sykkelgaffel og stor klaring for store dekk kan du presse deg hardere og kjøre jevnere enn noen gang. En integrert hjulsensor gir nøyaktig hastighet, rute- og avstandsinformasjon, påminnelser om service og mye mer. Dette er rett og slett en gravelsykkel med raffinert geometri med en perfekt balansert kjørestilling som gir deg en skikkelig luksusfølelse der «alt er mulig og alt er lov»!

Genial sykkel for langturer

Grussykkel test

Med denne gruceraceren kan du bare sykle avgårde hvor du vil, uten å måtte tenke på tid eller sted. Den prisbelønte modellen passer deg som er ute etter høy fart og komfort på lange turer. Her kan du tråkke i vei på både grus og asfalt! Sykkelen byr på komfortabel sittestilling med selvsikker styring som responderer raskt. Du finner moderne terrengsykkelgeometri med langt overrør og styrerør. Videre er sykkelen utstyrt med aluminiumsramme, karbongaffel og hydrauliske skivebremser. Dette er en favoritt for syklister som skal tåle lange, krevende mil på asfalt, lett sti og grusvei, men den fungerer også helt topp til daglig pendling.

Tøff grussykkel med motor

Grusracer test

Med et fullintegrert og superlett elsystem fra Mahle er du sikret et ekstra dytt i terrenget når du måtte trenge det – noe som virkelig motiverer til å utforske ukjente stier! Sykkelen er utstyrt med Mahle X35+ motor og integrert 250 Wh batteri. I likhet med modellen Merida Silex 400 2022 vil du få en skikkelig offroad-følelse med dekk for ekstra grep, samt en rekke festepunkter på ramme og gaffel. Her er det bare å pakke det du måtte trenge for en skikkelig røff og morsom tur! Sykkelens utforming gjør at du sitter mer oppreist sammenlignet enn på en landeveissykkel – dette sikrer god komfort over tid når du skal ut på lengre sykkelturer. Denne elektriske grusraceren er perfekt for langtur, transport og trening.

Superrask lettvekter

Grusracer dame og herre

Supersix EVO CX skal ifølge produsenten være et av merkets raskeste, og denne sykkelen skuffer ikke! Det er lett å merke at dette er en modell som er designet for å kutte sekunder og minutter på gjørmete løyper og dårlige grusveier. Sykkelen har den letteste sykkelrammesettet for skivebremer som Cannondale har laget, og sammen med konkurransegeometrien og den enestående stivheten, får du en sjukt rask Cyclecross. Videre er det en enorm dekk-klaring som betyr at syklisten vil oppleve mindre oppsamling av gjørme – som igjen betyr mer fart og færre stopp. Skal du fort frem, så skal du velge SuperSix EVO CX!

Bra budsjettvinner

Utsolgt pdd – Gravel sykkel tilbud

Er du gira på en gravelbike uten å bruke alt for mye penger? Da er denne modellen fra Rock Machine noe for deg. Her får du et prisgunstig alternativ med komfortabel geometri og gode kjøreegenskaper. Sykkelen har en aluminiumsramme med pene detaljer, innvendig kabelføring og mange skruefester. Dette gjør det meget enkelt å montere skjermsett, bagasjebærere og annet ekstrautstyr. Videre er sykkelen utstyrt med mekaniske skivebremser og et girsystem som sørger for presise og raske girskift. Med singeldrevet krank sparer man unødvendig tyngde samt at du unngår potensielle «chain suck» der kjedet dras med drevet oppover i forbindelse med girskift. De 45 mm brede WTB Riddler dekkene sørger for både grep og komfort, i tillegg til at de ser stilige ut. Her får du en opplevelse av å cruise rundt på en lett og leken gravelsykkel hvor du kan gi gass på både asfalt, grusveier og småstier!