Truger best i test – Gode kjøp til vinterens eventyr


Vinteren er en unik mulighet til å utforske turer i fjellet eller skogen på truger. I vår test finner du gode truger til forskjellige bruksområder og i ulike prisklasser for både nybegynnere og mer erfarne turgåere.

Vinteren er en fin mulighet til å utforske naturen, gi kroppen fysisk aktivitet og hodet nye impulser. Mange velger langrenn, alpint eller randonee, men også truger er en populær aktivitet. Tur med truger krever mindre utstyr, gir deg muligheten til å vandre gjennom snøen uten å synke ned og åpner en annen dør for nye eventyr. Truger kan brukes på fjellet eller skogen, og er en aktivitet som styrker muskler, hjerte og lunger. Ettersom bruksområdene for truger er mange, er det også ulike typer truger man kan kjøpe. Mest vanlig er den tradisjonelle varianten med metallrammer og nylonbelter som er enkle å bruke for alle. Oppblåsbare truger er nyere type som er lettere å transportere med seg. Trugene har oppblåsbare rammer som gir god flyt i løs snø. Mange liker å bruke truger kun på fjellet, og da er egne fjelltruger et godt valg. Disse er robuste og designet spesielt for tøffere forhold og kupert terreng med større klør for bedre grep. Også de minste kan tidlig introduseres for truger. Barn som liker turer i naturen kan med egne truger til barn med størrelse og design tilpasset de minste i familien.

Velg truger med brukervennlighet til ditt nivå

For en best mulig opplevelse er det viktig å velge truger som passer deg og din bruk. En generell anbefaling er å velge truger med brukervennlighet til ditt nivå. I tillegg bør du kjøpe truger med en størrelse og passform som passer din størrelse og vekt, men også velge truger til det terrenget de skal brukes i. Som nevnt krever fjell- og skogsturer mer robuste modeller. Nybegynnere og erfarne har naturligvis ulikt utgangspunkt for behov. Spesielt når det kommer til bindingssystemer, her har noen mer avanserte systemer enn andre. Du bør derfor vurdere brukervennlighet som passer ditt nivå.

Best i test truger: Egenskaper du bør se etter

Skal du prøve truger for første gang eller vil bytte ut dine gamle truger med nye? I vår truger-test har vi tatt for oss gode truger i ulike prisklasser til både nybegynnere og mer erfarne. Uavhengig av nivå er det noen generelle egenskaper du bør se etter. Når du kjøper en truge bør du velge en leddet binding med stegjern innebygget. Trugen bør være lagd av aluminium, plast eller andre lette materialer som gir trugen lav egenvekt. Det finnes ikke et godt svar på hva slags truger du bør velge, rett og slett fordi ulike truger er gode til ulike oppgaver. Skal du gå lange turer i mye snø bør du velge store truger, mens skal du gå på is eller annet hardt underlag bør du velge lette, mindre truger. For at du skal bli mest mulig fornøyd kan det være verdt å merke seg hva som kjennetegner gode truger. Dette er de viktigste egenskapene:

  • De er laget av slitesterke materialer som tåler vær og vind, sammen med forsterkede stropper og slitesterke rammer.
  • Grep på truger er en viktig egenskap som sørger for at du får godt grep i snøen. I test av truger kommer de med skarpe klør og godt designet bindinger best ut.
  • Gode truger har justerbare løsninger som lar deg tilpasse trugene til egen kroppsstørrelse og vekten du bærer, slik at du får komfort og stabilitet under hele turen.
  • I løpet av en lang tur kan det være behov for å bære trugene. De beste trugene har derfor polstrede stropper og komfortable håndtak for å minske belastningen på kroppen.

Ulike prisklasser på truger

Tilbud kan være greit å følge med på, spesielt hvis du har planer om å gå lange turer og ønsker det beste av det beste av utstyr. Truger kommer i forskjellige prisklasser, hvor de billigste alternativene koster rundt 1000 kroner og de dyreste har en prislapp på over 5000 kroner. For de fleste holder det med en simpel hyttetruge som ikke trenger å koste all verdens, men skal du gå lange turer på hardt underlag der det er fare for stein, bør du velge en litt dyrere truge. Dyrere truger har ofte også bedre bindinger noe som både gjør de mer komfortable og mer brukervennlige. For mange av oss er det en vurdering av kvalitet kontra pris. Ofte er det fristende å gå for det rimeligste alternativet, men ønsker du gode opplevelser og lang holdbarhet anbefales det å investere i kvalitetstruger.

Truger best i test: Våre anbefalte produktvinnere i 2023

I vår truger-test har vi samlet gode kjøp i ulike prisklasser for både nybegynnere og mer erfarne turgåere. Felles for alle våre anbefalinger er at du får kvalitet og egenskaper til vinterens eventyr.

Robuste truger for bratt og kupert terreng

msr truger

MSR Lightning Ascent er vår testvinner til turglade menn og kvinner som vil bruke turer til ekspedisjoner, tur og friluftsliv. Ascent 25 kommer i One Size-størrelse og er spesielt laget for turer i bratt og kupert terreng. Trugene er robuste med en 360 graders stålramme rundt hele trugen som sikrer godt grep, også i bratte områder. Mens ekstra stegjern, Durable DTX Crampon, under foten. Lightning Ascent er også oppdatert med nye bindinger som sitter godt på foten, uten trykkpunkt, lette å ta på og med hælløfter for bratte partier. En annen fordel med MSR sine solide truger er at de kan forlenges med 13 centimeter, dette gjøres med MSR sin Lightning Tail. Når trugene forlenges kan de brukes uansett forhold. Trugene har en dimensjon på 56 centimeter, veier kun 1890 gram og anbefales til personer med en maksimal vekt på 80 kilo. Setter du på Tails kan maksimal vekt være 114 kilo.

Truger dame test: Toppmodell til alle typer turer

Til turglade damer som liker toppturer, jakt og naturopplevelser i snøen er Tubbs sin toppmodell vår store testvinner. Womens Mountaineer er designet spesielt for kvinner og passer til alle typer turer. Trugene har en binding med god sidestabilitet til bratt, skrått og ulendt terreng. I tillegg har Mountaineer robuste stegjern foran, bak og på siden som sikrer godt grep og komfort til alle slags underlag. Også hælløfteren har egenskaper som gjør toppturer i bratt terreng bedre. Løfteren avlaster leggen ved å flytte belastningen over på låret, samtidig som den kan vippes opp og ned etter behov. Mountaineer er produsert i materialer av Soft-Tec duk som gir deg truger av høy kvalitet. Trugene kommer i tre ulike størrelser/lengder.

Beste allround truger for nybegynnere og mer erfarne turgåere

En annen bestselger fra Tubbs er trugene Flex TKR, en unisex-modell for nybegynnere og mer erfarne turgåere. Vi har kåret Flex TKR til beste allrounde truger. Her får du truger med en solid ramme i kompositt og Flex Tail-teknologi som absorberer støt og fremmer en naturlig hæl-til-tå-rulling når du går. Trugene har også tåbøyler og skinner som gir godt grep i all slags terreng; Oppover, nedover og traverser. Med ActiveLift 16° hælløft reduserer tretthet i legger i bratte oppoverbakker, mens den nye Quick-Fit-bindingen gir en rask og sikker passform. Bindingene har i tillegg remmer som er lette å trekke og hælrem med rullespenne. Flex TKR kommer i lengdene 22″ og 24″. Flex TKR er et utmerket valg til allsidige turgåere.

Gode truger med grep og enkle bindinger for de minste

Familieturer i skog eller til fjells er en fin aktivitet som skaper gode opplevelser for alle, også ved bruk av truger. Tubbs har utviklet en egen modell for de mindre barna. Storm Junior egner seg godt til vinterens turer i snøen. Trugene har godt grep med pigger av karbonstål under trugene, mens bindingene har et «quick-lock»-system som er enkle å håndtere. Ved et enkelt klikk kan barna låse skoene sine før de trasker avgårde.