Test skøyteski: Tips og råd til valg av ski


Er du en ivrig skiløper, nybegynner eller vil ha nye utfordringer i skisporet? Hvordan skøyteski du velger er en avgjørende faktor for egen opplevelse. Vi gir deg våre beste tips og råd til valg av ski for den erfarne og den ferske nybegynneren.

Langrenn er Norges nasjonalidrett og en aktivitet både nybegynnere, turgåere, mosjonister og topputøvere bruker mye tid på gjennom vinteren. Fordelene med å bruke langrenn til trening eller tur er mange, hvor kombinasjonen styrke, utholdenhet, balanse, smidighet og naturopplevelser står høyest. Selv om klassisk er en stilart de fleste velger, er skøyting blitt mer og mer populært blant mosjonister og turgåere de siste årene. Den store forskjellen mellom klassisk- og skøyteski er krav til teknikk, fart og ski. Skøyteski krever ingen smøring, byr på høyere fart og er en krevende, men morsom form for langrennstrening. For nybegynnere kan klassisk være den enkleste måten å lære seg langrenn på, men etterhvert som man blir mer vandt kan skøyting by på nye utfordringer. Er du en ivrig skiløper, nybegynner eller vil ha nye utfordringer i skisporet? Hvordan skøyteski du velger er en avgjørende faktor for egen opplevelse. Vi har derfor samlet våre beste tips og råd til valg av ski for den erfarne og den ferske nybegynneren.

Markedets tre beste skimerker

Hvilket skimerke du velger er ikke avgjørende, men kjøper du skøyteski fra markedets tre beste skimerker kan du være trygg på at du finner gode ski for alle nivåer. Madshus, Atomic og Fischer har gjennom en rekke år produsert det beste innen langrennsski for både nybegynnere og topputøvere. Skøyteski fra et av disse merkene er derfor trygge kjøp som gir høy kvalitet for alle nivåer. Atomic er på generell basis kjent for sin avanserte teknologi for optimal ytelse, har et lett design kombinert med god kvalitet og tilbyr varierte modeller for alle ferdighetsnivåer. Madshus har lang tradisjon innen langrennssporten og leverer langrennsski med fokus på innovasjon og kvalitet. Velger du skøyteski fra Madhus får du ski som stimulerer fremgang og teknisk utvikling. Selv om både Atomic og Madshus er populære merker, er Fischer likevel markedets ledende merke med høykvalitets produkter. Fischer har stor variasjon i modeller for alle aldre og ferdighetsnivåer, hvor deres skøyteski er designet for å gi maksimal kraftoverføring.

Hvordan velge riktig skøyteski til turgåeren og mosjonisten?

Det er lite vits å kjøpe skøyteski til turgåeren, nybegynnere eller mosjonisten, hvis du ikke vet hvordan du skal velge riktig ski. Her er det flere ting man må vurdere, hvor første bud er å vurdere eget nivå, ferdigheter og motivasjon. For mosjonisten som allerede er blitt bitt av basillen bør du velge skøyteski for dette nivået, mens nybegynneren eller turgåere har behov for helt andre ski. Skøyteski kommer i egne modeller for konkurranse, trening og tur i flere prisklasser. Vi gir deg våre beste råd til hvordan velge riktig skøyteski for vinteren:

  1. Et viktig råd er å velge riktig stivhet og lengde på skiene. Erfarne mosjonister eller utøvere trenger en lengre ski for bedre fart og ytelse, sammen med en stivere ski som gir økt respons i teknikk, fart og kraft. For nybegynnere eller turgåere anbefales det å velge en kortere skøyteski som når opp til skulderen, samtidig som skien bør være myke for økt stabilitet og læring.
  2. Hvordan velge riktig skøyteski lengde? Skøyteski bør velges med utgangspunkt i egen vekt og høyde, mens skienes vekt er avgjørende for selve opplevelse. Lette ski gir generelt bedre styring, kontroll og mestring.
  3. Bindingssystemet på skiene bør være både enkle å justere, bruke og passe skiskoene. Felles for de fleste bindinger i dag er at alle har enkle systemer som skoene sitter godt montert i.
  4. Skienes profil og form er ulike fra modell til modell. For nybegynnere bør du velge en skøyteski med smalere midje for bedre kontroll, mens skøyteski med sidecut-design forbedrer svinging, teknikk og manøvrerbarhet for den ivrige skiløperen. For turgåere og nybegynnere finner man egne skøyteski dame og skøyteski herre med egenskaper tilpasset de ulike kjønnene.
  5. Mest for pengene får du hvis du kjøper en skøyteski-pakke hvor bindinger følger med ferdigmontert. Noen pakker inkluderer også skisko og staver, noe som er spesielt bra for nybegynneren.

Våre anbefalte produkter i 2024

I vår guide har vi nøye plukket ut de beste kjøpene av skøyteski for ulike ferdighetsnivåer og ambisjoner. Skiene kan kjøpes i flere lengder, så sørg for å velg riktig ski og spenn for ditt bruksområde, din vekt og høyde.

Fischer sin letteste skateski for ambisiøse skiløpere

Fischer Skøyteski Speedmax Helium Skate Plus 2023/24

Til supermosjonisten, idrettsutøveren eller treningsentusiaster som elsker utstyr er Speedmax Helium Skate Plus en sikker vinner. Denne modellen er blant Fischer sine beste skøyteski for konkurranser og trening. Speedmax 3D Skate har lenge vært produsentens toppmodell, men Helium viser seg å være hakket over med en lettere vekt på kun 950 gram per ski. Speedmax Helium Skate Plus er en lettgått ski som passer for normale forhold eller skisport med løssnø i toppen. Skiene er konstruert fra A til Å med vekt og de siste tidelene i fokus. Nettopp derfor er dette en ski som verdens beste langrennsløpere bruker, men også ivrige mosjonister eller de nest beste skiløperne velger dette som en favoritt. Vi anbefaler den til deg som liker å investere i utstyr av topp kvalitet for den beste opplevelsen i skisporet.

Skøyteski som skiller seg ut i design og fart

Madhus er et godt valg hvis man ønsker høy kvalitet for en rimeligere penge. Redline Skate LTD er blant skøyteskiene som skiller seg ut blant mye annet. Årets design gir deg en sprek lilla skøyteski som vil bli lagt merke til, men også en av markedets råeste skøyteski. Redline Skate LDT har en F3-konstruksjon med Madshus sin grønne såle som er spisset for å gi rått slipp og glid på våt, skitten og gammel snø. Skiene har en kortere trykksone mot snøen og en kort midtrand som gir maksimal flyt for å enklere korrigere skiene i lavere hastighet. Redline Skate LDT inngår i Madhus toppski og er laget for deg som ønsker de raskeste skiene i mer krevende snø.

Perfekt skøyteski for turgåere, treningsentusiaster og mosjonister

Aerilite 70 er en god og allsidig skøyteski for turgåere, treningsentusiaster og mosjonister. Skøyteskiene passer godt for trening eller turrenn hvor man ønsker en prisgunstig, men rask ski. Fischer Aerolite 70 har en Air Core Basalt Pro-kjerne som gjør skiene lette og stabile, mens Power Edge gir jevnt trykk i skøyteskjæret. Skiene har også en pilformet geometri som gir bedre ytelse og dynamikk, sammen med en World Cup Pro-såle og Speed Grinding 2.0-struktur. Med sidecut-design er dette en perfekt ski som gjør skøyteturer, – trening eller konkurranser til en lek. Vi anbefaler skiene til deg som ønsker mye for pengene.

Skøyteski med kraft og kontroll på tur eller trening

Atomic Redster S8 Gen inkludert binding

Til nybegynneren, turgåeren eller treningsentusiaster som ikke vil bruke hele budsjettet på langrennsski kan vi anbefale Redster S8 Gen. Skiene skiller seg ut fra andre skøyteski med at de kommer i kun én lengde og har en innsvinget form, noe som er uvanlig fra hvordan skøyteski ofte lages. Redster S8 Gen egner seg godt for nybegynnere, turgåere eller treningsentusiaster som vil ha en god skøyteski. Redster S8 Gen har mange like egenskaper som racingskien S9 Gen, men er bredere i tupp, hale og har målene 47-40-47. I tillegg har skiene teknologien «Speedline» med en innsving på 7 millimeter som er en revolusjonerende måte for å gjøre skyvfasen lenger, samtidig som de gir god akselerasjon i siste del av skyvet. Resultatet er en skøyteski som er designet for tekniske, småkuperte og moderne løyper hvor man vil akselerere inn og ut av svinger. Redster S8 Gen er et godt valg til deg som vil ha en skøyteski som gir enestående kraft og kontroll til en gunstig prislapp. Med på kjøpet følger bindinger og skiene har en lengde på 183 centimeter. Er du 160 centimeter høy bør du dog vurdere om dette er skiene for deg.