Langrennski herre – Beste ski til alle nivåer


Vinteren er i full gang og mange har kanskje allerede fått en del mil i banken eller leter etter nye langrennski. Vi gir deg våre beste anbefalinger, tips og råd til hvordan velge riktig langrennsski for herre. Enten du er ambisiøs mosjonist eller nybegynner i skisporet.

Enten du er en ambisiøs mosjonist, erfaren skiløper eller fersk i skisporet er det avgjørende å velge riktig langrennsski. Det beste tipset er å kjøpe langrennsski basert på ferdigheter, nivå, vekt, høyde, bruk og andre personlige preferanser. Dette gjelder både kvinner og menn i alle aldre. Langrennsski kan kjøpes som klassisk ski, skøyteski og felleski for både den mannlige verdensmesteren og nybegynneren. Klassisk er gjerne den stilarten flest er kjent med, men de siste årene har skøyting har blitt mer og mer populært, også blant mosjonister og nybegynnere. Den største forskjellen mellom stilartene klassisk og skøyting er bevegelsesmønster, teknikk og utstyr. Skøyteski skal ikke smøres, er kortere enn klassiskski og stavene er lengre enn når man går klassisk. Skøyting som stilart innebærer sideveis bevegelse hvor fremdriften framover skjer ved å dutte skiene ut til siden i en skøytebevegelse, stavene brukes i en pendelbevegelse og armene bidrar til framdrift. Klassisk er den mest tradisjonelle stilarten hvor man beveger bena fremover og bakover i en diagonal bevegelse eller staker seg fremover. Klassisk ski kan kjøpes som både smørefrie felleski og den tradisjonelle varianten som krever smøring for optimalt feste.

Hvordan velge riktig lengde langrennski?

Lengde er viktig og valg av skilengde er individuelt og baseres på personens høyde og vekt. Lengden på skiene er avhengig av din egen vekt, men også erfaring og ferdigheter. Skøyteski og klassisk ski har ulike krav til lengde. Skøyteski skal generelt være kortere enn klassisk ski. En vanlig tommelfingerregel er at klassisk skiene skal være like høye som deg selv eller opp til 10 til 25 centimeter lenger, mens skøyteski skal ha en lengde som når fra skulderen til toppen av hodet. Skienes spenn er en annen faktor å tenke over ved kjøp av spesielt klassisk ski. Dette vurderes ut ifra egen vekt. Fordelen med riktig spenn er at dette gir bedre feste, glid og skiopplevelse. I skøyting er stabilitet en viktig faktor, noe som betyr at du bør velge ski som gir deg god balanse og stabilitet. Nybegynnere vil ofte ha best utbytte av kortere ski, mens den erfarne skiløperen kan ha lengre ski. Fordelen med kortere ski er at de gir bedre kontroll og manøvrering, mens lengre ski gir bedre gli.

Generelle råd ved kjøp av langrennski

Andre faktorer å vurdere før kjøp av nye langrennsski er skiens konstruksjon, smøresoner på klassisk ski og hvilket terreng du skal gå i. Langrennsski kommer i ulike konstruksjoner og materialer som påvirker skiens egenskaper. Lette ski er best for de erfarne, mens tyngre ski kan være smart for nybegynnere eller damer som foretrekker stabile og solide ski. Er planen å gå tur, trene eller konkurrere i preparerte skiløyper anbefales smale ski, mens bredere ski er best for turentisuaster som liker å gå i løsere snø og utenfor preparerte løyper. Klassisk ski bør ha riktig smøresone og spenn basert på egne ferdigheter. Kjøper du langrennsski i butikk vil du garantert få god hjelp til å velge riktig ski. Når det gjelder skiforhold og klima kommer ofte langrennsski som Plus eller Cold, hvor skiens struktur er laget for kalde eller varmere forhold. Det kan også være smart å følge med på salg langrennski pakketilbud for gode kjøp av langrennski med bindinger.

Våre anbefalte produkter i 2024

Hvilket skimerke du velger er ikke avgjørende, men kjøper du langrennsski fra markedets fire beste skimerker kan du være trygg på at du finner gode ski. Salomon, Madshus, Atomic og Fischer har gjennom en rekke år produsert det beste innen langrennsski for både nybegynnere og topputøvere i alle aldre. Vi gir deg våre beste anbefalinger av langrennsski til herre.

Lette skøyte ski til den ambisiøse skiløperen

Fischer Aerolite Skate 90

Er du en ivrig skiløper som trener mye og kanskje konkurrerer litt? Fischer Aerolite Skate 90 er det nye alternativet til produsentens toppmodeller som brukes i verdenscup. Med Aerolite Skate 90 får du derfor en rimeligere alternativ sammenlignet med Speedmax, men fortsatt en lett skøyteski som glir raskt på trening eller skirenn. Skiene har en Air Core Basalite Pro-konstruksjon som sørger for lett vekt, mens sideformen, basen og slipen fra verdenscupen gjør at du får en stabil skøyteski. Aerolite Skate 90 gir høy hastighet, stabile styreegenskaper og god kontroll for den ambisiøse skiløperen.

Nyeste tilskuddet av felleski i Fischer Twin Skin Race-familie

Til deg som vil teste felleski for første gang eller oppgradere skiboden med smarte felleski er Twin Skin Pro en bestselger. Disse felleskiene er det nyeste tilskuddet i Fischer sin Twin Skin Race-familie. Skiene har kortere og bredere feller som er utformet for å gi et sterkt fraspark, samtidig som du beholder perfekt glid. Twin Skin Pro har også en såle som er konstruert med Cold Base Bonding-teknologi som gir bedre smøring og sliping for å maksimere hastigheten din. Med Fischer sine felleski kan du være trygg på godt feste i harde og isete løyper, mens det unike teflonbelegget minimerer absorbering av fuktighet og isdannelse under skiene. Vi anbefaler Twin Skin Pro til deg som vil gjøre skiturene enklere, raskere og bedre. Skiene har en grovere struktur som gjør de perfekte for varmere og fuktigere forhold.

Klassisk treningsski til mosjonisten som vil ha godt feste og god glid

Et prisgunstig kjøp som gir deg mye for pengene er klassisk skiene Endruance Classic fra Madhus. Dette er et ypperlig kjøp for mosjonisten som vil ha en god treningsski. Endurance Classic er en smøreski som er fremoverrettet og livlig med lang og lav spennkurve. Resultatet av dette er at du får en ski med god dynamikk som sikrer gode egenskaper for feste og glid. Skiene har lav vekt, gode såler og egner seg godt for trening, trim og helgeturer i skogen eller på fjellet.

Felleski til deg som vil gå lange turer på ski

Salomon sine felleski for klassisk er spesielt laget for deg som liker å være ute i flere timer på lange skiturer. RC7 har skinn under sålen som gjør de smørefrie. Med Salomon sin egne eSkin får du godt grep når du dytter fra i frasparket, samtidig som du får god glid i nedoverbakker og på flatmark. Skiene har en konstruksjon med densolite-kjerne laget av glassfiber og densolite-skum som gjør de stive. Et annet pluss er at Salomon RC7 eSkin leveres med Shift-bindinger som gjør at du kan skifte posisjon forfra og bak. Dette gjør at du lett kan skifte mellom en posisjon som gir økt glid, mer grep eller kun bruke den nøytrale 0-posisjonen.