Skredsekk test – Sikre kjøp til vinterens toppturer


For mange betyr vinteren toppturer i fjellheimen, og da er en god skredsekk viktig. Skredsekker er et livreddende verktøy utviklet spesielt for å gi økt sikkerhet og overlevelsesmuligheter hvis man havner i en skredulykke. Dette er våre testvinnere av sikre kjøp til vinterens eventyr.

Ekspedisjoner, turer og eventyr i snødekte fjellområder krever riktig utstyr, hvor skredsekker er blant investeringene du må gjøre. Sammenlignet med en vanlig tursekk, er skredsekker et livreddende verktøy spesielt utviklet for toppturer. Sekkene har egenskaper og løsninger som gir økt sikkerhet og overlevelsesmuligheter dersom man havner i et snøskred. De beste skredsekkene er utstyrt med alt du trenger av funksjoner for å redde liv og minimere skader i skred. Den viktigste grunnen til å investere i en god skredsekk er at den kan utgjøre forskjellen mellom liv og død i en nødsituasjon. De gir enkel tilgang til viktige redningsverktøy som spader, sonder og luftposer slik at du kan grave deg raskt ut fra skredet. Flere av sekkene har også et et airbag system med en luftpost som gir ekstra oppdrift, noe som bidrar til å holde deg på overflaten av snøskredet. Med en airbag-system økes sjansene dine for å bli funnet raskere av redningsmannskaper i fjellheimen. Går du i gruppe bør du også ha en eller flere skredsøker.

Hva er en god skredsekk?

Ikke alt av skredsekker er like bra. I vår test har vi sett nærmere på dyrere modeller med egenskaper som gir deg en god og sikker skredsekk. De beste variantene av skredsekker bør ha stor nok kapasitet og tilstrekkelig med plass til å bære alt av nødvendig utstyr. En god skredsekk har også et innebygd airbag-system med luftpose som utløses manuelt, gir ekstra oppdrift og øker sjansen for å overleve. I tillegg har de beste typene av skredsekker en robust konstruksjon i slitesterke materialer som tåler nødsituasjoner. Andre viktige egenskaper i en god skredsekk er at de har en god passform, er komfortable å ha på, har et bæresystem med justerbare stropper og spesifikke lommer med festemuligheter for alt av redskaper.

Hvordan velge riktig skredsekk?

Ikke alle har en lommebok som vil bruke flere tusenlapper på en skredsekk. Tilbud kan derfor være lurt å følge med på, men det er også noen faktorer du kan merke deg før du kjøper ny skredsekk. For det første er det viktig å velge en sekk med en størrelse og kapasitet som passer din bruk. Generelt sett på du tenke kvalitet kontra pris, og derfor velge en sekk laget av høykvalitets materialer med pålitelig airbag-system, god passform og med de mest nødvendigste funksjonene for å sikre eget liv på neste topptur. Man kan fint finne rimeligere sekker med disse funksjonene, selv om man fort må regne med å bruke over 8000 kroner på en ny skredsekk.

Våre anbefalte produkt i 2023

I vår test av skredsekker har vi vært opptatt av kvalitet, sikkerhet og funksjoner. Våre testvinnere er gode kjøp til deg som bruker mye tid i fjellet gjennom vinteren og våren.

Den ultimate kombinasjonen av funksjonalitet og sikkerhet

Vår testvinner av skredsekker med en prislapp på godt over 10.000 kroner er A.Light E fra ABS. Dette er sekken som oppfyller den ultimate kombinasjonen av funksjonalitet, sikkerhet og kvalitet. ABS skredsekk har et volum på 30 liter som sikrer plass til å bære alt av nødvendig utstyr, mens vertikalt og diagonalt skifeste lar deg enkelt bære skiene underveis på turen. Sekken har også fester for isøkser, staver og hjelm med stropper og eget nett for hjelmen. A.Light E oppfyller krav til komfort med et ergonomisk design som gir god passform og polstrede skulderremmer som gir langvarig komfort på lengre turer. Brystremmen kan enkelt justeres høyden og har en signalfløyte som gir økt sikkerhet. A.Light E er spesielt utviklet for å ta vare på eget liv på eksotiske turer i fjellet. Med Alpride E2 får du et elektronisk airbag-system som bruker et oppladbart batteri og elektronikk for å aktiveres. Systemet er både kompakt, lett og enkelt å integrere i sekken. Batteriet i airbagen er designet med en teknologi som gir lang levetid på kalde dager, og kan lades med USB-C eller to AA-batterier etter at den er utløst. Andre praktiske egenskaper er at sekken har drikkesystem, integrert sikkerhetslomme til skredutstyr, ekstra lomme for verdisaker og fronttilgang til hovedrommet. Vi anbefaler ABS sin testvinner til deg som vil ha en sikker, funksjonell og solid skredsekk til vinterens eventyr i snødekte fjellområder. Sekken kommer i flere farger.

Sikker skredsekk i minimalistisk design og ergonomisk passform

ortovox skredsekk test

Litric Zero fra Ortovox er også blant vinnerne av dyrere skredsekker til ambisiøse topptur-folk. Zero passer perfekt til dagsturer i puddersnø hvor sikkerhet er viktig. Med 27 liter kapasitet får du nok plass til skred- og turutstyr, ekstra klær og snacks, mens utsiden av sekken har praktisk bæresystem for ski, isøks, staver og hjelm. Sekkens stropper er ergonomisk utformet, bakpanelet er stabilt for å gi god vektfordeling og passformen gir deg komfort, stabilitet og en god skredsekk. Ryggsekken har et minimalistisk design og svært lett i vekt, men har fortsatt høy sikkerhet. Zero har en sikkerhetsstropp som går rundt det ene benet for å sikre sekken i en ulykke. Med Avabag Litric airbag system vil batteri og elektrisk motor blåse luft i kollisjonsputen ved ulykker. Systemet kan trigges hele 50 ganger, batteriet tåler alt fra 30 minusgrader til 45 varmegrader og har en levetid på hele 60 timer. På siden av sekken finner du et LED-display som gir informasjon om batteritid. Også Zero er tilgjengelig i flere farger.

Mammut skredsekk med removable airbag 3.0

mammut skredsekk test

Denne modellen av Mammut skredsekk er en prisgunstig testvinner med alt du trenger for vinterens topptur. Mammut Tour er lett, romslig, behagelig og har alle funksjoner som trengs i en skredsekk. Med 40 liter kapasitet har du rikelig med plass for ekstra klær, mat og utstyr, mens removable airbag 3.0 er et lett og kompakt airbag-system som gir økt sikkerhet i et snøskred. Utover det har sekken behagelige stropper på skuldre og hofte, sammen med et 3D-trykkformet ryggpanel som gjør at sekken sitter komfortabelt. Av praktiske egenskaper har Mammut skredsekker en stor glidelås som gir enkel tilgang til det du trenger, feste for hjelm, kompresjonsstropper på sidene og løkker hvor du kan feste staver og isøks. Vi anbefaler Mammut skredsekk til deg som vil ha en all-in-one løsning for trygge toppturer, sammen med optimal komfort og romslig plass.