Tips og råd ved kjøp av langrennski til barn


Har du en ivrig skiløper i hus eller vil introdusere barnet for langrenn? Hvordan ski du velger er en avgjørende faktor for barnets opplevelse, enten det er en erfaren liten utøver eller en entusiastisk nybegynner. Atomic, Madshus og Fischer er markedets beste på langrennski junior og barn.

Langrenn er Norges nasjonalidrett og en aktivitet alle barn fortjener å lære seg, enten de skal bli idrettsutøvere eller ikke. Fordelen med å introduseres for langrenn i tidlig alder er at man lærer raskere, er mer bekymringsløs og når man først har lært seg langrenn vil dette være et pluss resten av livet. Langrennsski kan kjøpes både som klassisk- og skøyteski, hvor den store forskjellen er teknikk, fart og ski. Skøyteski krever ingen smøring, byr på høyere fart og er en krevende, men morsom form for langrenn. For mange barn kan klassisk være den enkleste måten å lære seg langrenn på, men etterhvert som de blir eldre kan skøyting by på nye utfordringer. Har du en ivrig skiløper i hus eller vil introdusere barnet for langrenn? Hvordan ski du velger er en avgjørende faktor for barnets opplevelse. Vi har derfor samlet våre beste tips og råd til valg av ski for den erfarne lille utøveren og den ferske nybegynneren.

Forskjellen mellom klassisk og skøyting som stilart

Den største forskjellen mellom stilartene klassisk og skøyting er bevegelsesmønster, teknikk og utstyr. Skøyteski skal ikke smøres, er kortere enn klassiskski og stavene er lengre enn når man går klassisk. Skøyting som stilart innebærer sideveis bevegelse hvor fremdriften framover skjer ved å dutte skiene ut til siden i en skøytebevegelse, stavene brukes i en pendelbevegelse og armene bidrar til framdrift. Klassisk er den mest tradisjonelle stilarten hvor man beveger bena fremover og bakover i en diagonal bevegelse eller staker seg fremover.

La barna teste begge stilarter for å finne sin skiglede

Når barn skal introduseres for langrenn er det tilstrekkelig med en ski som lar de teste ut både skøyting og klassisk. På den måten kan barnet selv finne ut hvilken stilart de foretrekker, samtidig som det er en fin måte å lære seg kunsten å gå på ski. Det viktigste for små barn som skal prøve langrenn for første gang er å lære seg grunnleggende ferdigheter, ha det gøy, bruke tid på å utvikle seg og eksperimentere med begge stilarter. Dette vil gjøre at de får en bedre forståelse og glede av langrenn.

Hvordan velge riktig langrennsski til barn?

Hvordan ski du skal kjøpe til barnet ditt kommer an på flere ting, hvor spesielt nivå, alder og motivasjon spiller inn. For en 3-åring som skal prøve langrenn for første gang er det viktigste å ikke kjøpe for lange ski, mens den mer erfarne 10-åringen kan ha glede av et eget par for skøyting eller klassisk. Etterhvert som barnet blir eldre og vil bruke mye tid på langrenn bør du være enda mer nøye på at skiene har riktig lengde, spenn og passer til deres bruk. I tillegg bør du sørge for at skiene har et brukervennlig bindingssystem og en profil og form som passer deres ferdigheter.

Hvor lange langrennsski barn?

Den mest avgjørende faktoren for å sikre god opplevelse, mestring og læring i skisporet er å velge riktig lengde. Langrennski barn kommer i flere lengder, men hvor lange langrennski? Barn, ungdom eller voksen kan alle ta utgangspunkt i samme mål for valg av riktig lengde på langrennski. Barn som er helt ferske i skisporet kan ha nytte av kortere ski i både klassisk og skøyting, mens mer erfarne barn kan fint ha lengre ski for å utvikle fart og tekniske ferdigheter. En vanlig retningslinje når man skal kjøpe ski er å ta utgangspunkt i kroppshøyden. Skal skiene brukes til klassisk bør du nå opp til barnets skulder eller øverste del av hodet, mens skøyteski kan ha en lengde som når fra skulderen til toppen av hodet. Skienes spenn er en annen faktor å tenke over ved kjøp av klassisk ski. Dette vurderes ut ifra barnets vekt. Fordelen med riktig spenn er at dette gir bedre feste, glid og skiopplevelse. I skøyting er stabilitet en viktig faktor, noe som betyr at du bør velge ski som gir barnet god balanse og stabilitet.

Våre anbefalte produkter i 2024

Hvilket skimerke du velger er ikke avgjørende, men kjøper du langrennsski fra markedets tre beste skimerker kan du være trygg på at du finner gode ski. Madshus, Atomic og Fischer har gjennom en rekke år produsert det beste innen langrennsski for både nybegynnere og topputøvere i alle aldre. Vi gir deg våre beste anbefalinger av langrennsski til små, store, ferske og ivrige barn.

Perfekt trenings- og konkurranseski for den seriøse junioren

Fischer Carbonlite Classic Jr

Til deg med ungdom i hus som elsker langrenn i form av trening eller konkurranser er Fischer Carbonlite Classic Jr. et godt valg. Dette er en Race Code-konkurranse- og treningsski for den seriøse junioren. Skiene har en base som er optimalisert med Plus Finish for å fungere godt på flere snøforhold. Med på kjøpet følger også Race Jr. Classic IFB-bindinger som gir høy kontroll på skiene, stabilitet og kraftoverføring. Bindingssystemet er enkelt å bruke og har individuell justering. Carbonlite Classic Jr. kommer i skilengde fra 157 centimeter til 187 centimeter.

Lett og stabil felleski for unge langrennsløpere

Atomic Redster C7 Skintec Junior

Felleski er blitt en populær favoritt hos både seriøse og uerfarne skiløpere i alle aldre. Den store fordelen med felleski er at du ikke trenger å smøre skiene, noe som gjør de godt egnet for krevende snøforhold. Atomic Redster C7 Skintec Junior er en rask og tøff langrennsski for unge langrennsløpere. Med Densolite Fiberglass Construction og Ultra High Densolite-kjerne er dette en lett og stabil langrennsski for klassisk. I smøresonen er det en slitesterk 100 prosent mohair-felle som sørger for kraftig spark, god glid og flere hudalternativer som passer ulike terreng og snøforhold Redster C7 Skintec kommer i lengder fra 138 til 168 centimeter, noe som gjør den til et godt valg for barn i alderen 7 til 12 år. Avhengig av barnets høyde.

Allsidig og holdbar skøyteski for juniorer på alle nivåer

 Fischer RCR Skate Junior

For ungdommen som trener og konkurrerer på alle nivåer er RCR Skate fra Fischer en allsidig og holdbar skøyteski. Skiene har en aerodynamisk designet tupp som gir et aggressivt utseende og konkurransefordel, mens pil-formet sidekutt gir forbedret ytelse og dynamikk. Andre egenskaper som gjør dette til et godt kjøp er at skiene er forsterket med Power Edge som gir lengre levetid og en jevn trykkfordeling som sikrer jevn slitasje på glideren. Kjernen på skiene består av en kombinasjon av glassfiber og tre med integrerte luftkanaler som sparer opptil 250 gram, sammenlignet med rene trekjerner. RCR Skate Junior har også vulkanske basaltfibre som gjør de 40 gram lettere. I tillegg har skiene spesielle komponenter med Rental Tail Proector for å sikre robuste skihaler som oppfyller kravene for holdbarhet.

Allround langrennski for barn som vil skøyte og gå klassisk

Fischer RCR Universal IFP er en testvinnende allroundski for barn som vil bruke samme ski til klassisk og skøyting. Et godt kjøp når du vil introdusere barnet for langrenn og begge stilarter. Skiene er en bestselger for barn i alderen 6 til 7 år som vil lære seg langrenn. RCR Universal IFP har en forlenget spennkurve som gir de yngste skiløperne sikkert feste og bedre gli, mens lavere og mindre tupp gjør skiene gode for skøyting.

Beste langrennski barn 2 år til 5 år

For unge skiløpere som skal introduseres for langrenn første kan er gode langrennski viktig. Langrennski barn 5 år og ned til 2 år stiller krav til allsidig og brukervennlig utstyr, noe Fischer har klart å levere i sine Sprint Crown Jr. langrennski barn. 100 cm, 110 cm, 120 cm og 90 cm er lengdene å velge i. Skiene er smørefrie, allsidige og har en høytraksjons Crown-såle som gir godt feste og god glid i ulike snøforhold. Sprint Crown kan brukes på nysnø, i preparerte løyper og er utviklet for å gi barna en morsom og bekymringsfri opplevelse. Fischer Sprint Crown har luftkanaler integrert i trekjerne av tre og glassfiber som reduserer vekten og gir en bedre trykkfordeling over større områder. Crown Tec gir et skarpt og forsøvet stegmønster som gir pålitelig klatring under alle forhold. Et annet pluss ved skiene er at de har Ultra Tuning som gir uhindret gli og en forsøvet struktur i sålen gjør skiene raske og godt egnet for all slags bruk.