Langrennski dame – Hvordan velge riktig?


Vinteren er i full gang og mange gleder seg over å endelig kunne ta frem langrennsskiene. Kanskje leter du etter nye ski eller skal teste ski for første gang? Vi gir deg våre beste anbefalinger, tips og råd til hvordan velge riktig langrennsski for dame.

Enten du er en ambisiøs mosjonist, erfaren skiløper eller fersk i skisporet er det avgjørende å velge riktig langrennsski. Det beste tipset er å kjøpe langrennsski basert på ferdigheter, nivå, vekt, høyde, bruk og andre personlige preferanser. Dette gjelder både kvinner og menn i alle aldre, men i denne artikkelen tar vi for oss tips og råd for hvordan velge riktig ski til dame. Langrennsski kan kjøpes som klassisk ski, skøyteski, felleski og kombinerte ski for både den kvinnelige verdensmesteren og nybegynneren. Hvilken stilart man liker best er individuelt. Klassisk er gjerne den stilarten flest er kjent med, men skøyting har blitt mer og mer populært de siste årene, også blant mosjonister og nybegynnere. Den største forskjellen mellom stilartene klassisk og skøyting er bevegelsesmønster, teknikk og utstyr. Skøyteski skal ikke smøres, er kortere enn klassiskski og stavene er lengre enn når man går klassisk. Skøyting som stilart innebærer sideveis bevegelse hvor fremdriften framover skjer ved å dutte skiene ut til siden i en skøytebevegelse, stavene brukes i en pendelbevegelse og armene bidrar til framdrift. Klassisk er den mest tradisjonelle stilarten hvor man beveger bena fremover og bakover i en diagonal bevegelse eller staker seg fremover. Klassisk ski kan kjøpes som både smørefrie felleski og den tradisjonelle varianten som krever smøring for optimalt feste.

Gode tips for hvordan velge riktig langrennsski

Langrenn er Norges nasjonalidrett og så fort snøen har kommet er mange glade nordmenn ute på sin første skitur. Den store fordelen med langrenn er at det er en svært effektiv form for trening som kan kombineres med nydelige turer ute i naturen. For best opplevelse er det derfor viktig å velge riktig langrennsski. Selv om det finnes egne damemodeller av langrennski, er det ofte best å velge unisex-modeller med utgangspunkt i egne preferanser. Den største forskjellen mellom menn og kvinner er at kvinner ofte er lettere i vekt og lavere i høyden, noe som betyr at kvinner bør velge kortere og lettere ski for bedre kontroll.

Det første du bør ta stilling til ved kjøp av nye langrennski er om du ønsker skøyteski eller klassisk ski, og deretter velge ski ut ifra eget nivå, ambisjoner og snøforhold. Nybegynnere vil ofte ha best utbytte av kortere ski, mens den erfarne skiløperen kan ha lengre ski. Fordelen med kortere ski er at de gir bedre kontroll og manøvrering, mens lengre ski gir bedre gli. Andre faktorer å vurdere før kjøp av nye langrennsski er skiens konstruksjon, smøresoner på klassisk ski og hvilket terreng du skal gå i. Langrennsski kommer i ulike konstruksjoner og materialer som påvirker skiens egenskaper. Lette ski er best for de erfarne, mens tyngre ski kan være smart for nybegynnere eller damer som foretrekker stabile og solide ski. Er planen å gå tur, trene eller konkurrere i preparerte skiløyper anbefales smale ski, mens bredere ski er best for turentisuaster som liker å gå i løsere snø og utenfor preparerte løyper. Klassisk ski bør ha riktig smøresone og spenn basert på egne ferdigheter. Kjøper du langrennsski i butikk vil du garantert få god hjelp til å velge riktig ski. Når det gjelder skiforhold og klima kommer ofte langrennsski som Plus eller Cold, hvor skiens struktur er laget for kalde eller varmere forhold.

Hva er optimal lengde langrennski dame?

Valg av skilengde er individuelt og baseres på personens høyde og vekt. Også når det kommer til langrennski, lengde, dame. Lengden på skiene er avhengig av din egen vekt, men også erfaring og ferdigheter. Skøyteski og klassisk ski har ulike krav til lengde. Skøyteski skal generelt være kortere enn klassisk ski. En vanlig tommelfingerregel er at klassisk skiene skal være like høye som deg selv eller opp til 10 til 20 centimeter lenger, mens skøyteski skal ha en lengde som når fra skulderen til toppen av hodet. Skienes spenn er en annen faktor å tenke over ved kjøp av spesielt klassisk ski. Dette vurderes ut ifra egen vekt. Fordelen med riktig spenn er at dette gir bedre feste, glid og skiopplevelse. I skøyting er stabilitet en viktig faktor, noe som betyr at du bør velge ski som gir deg god balanse og stabilitet.

Våre anbefalte produkter i 2024

Hvilket skimerke du velger er ikke avgjørende, men kjøper du langrennsski fra markedets tre beste skimerker kan du være trygg på at du finner gode ski. Madshus, Atomic og Fischer har gjennom en rekke år produsert det beste innen langrennsski for både nybegynnere og topputøvere i alle aldre. Vi gir deg våre beste anbefalinger av langrennsski til dame.

Lette skøyteski for ambisiøse damer som elsker langrenn

Fischer Langrennski Dame - RCS Skate Plus

Til deg som allerede bruker mye tid på langrenn og vil oppgradere boden med nye skøyteski anbefaler vi RCS Skate fra Fischer. Dette er blant Fischer sine toppmodeller med en rimeligere prislapp enn Speedmax-serien. RCS Skate passer derfor godt til mosjonisten eller treningsentusiaster. Skiene er utstyrt med en Air Core Carbon-kjerne som gjør de lette i vekt og en hul-konstruksjon som sørger for god pendel i skøytingen. RCS Skate har i tillegg en racingsåle kombinert med Fischer sin produksjonsmetode «Cold Base Binding» som gjør at sålen på skiene absorberer parafin best mulig. RCS Skate kan by på god glid og optimal skifølelse for ivrige damer.

Super klassisk ski for aktive mosjonister

Fischer RCS Classic Plus

For aktive mosjonister som ønsker mest mulig for pengene ved kjøp av nye langrennski til klassisk anbefaler vi RCS Classic fra Fischer. I likhet med RCS Skate er klassisk skiene toppmodellen under Speedmax. Skiene er allsidige og konstruert for å passe forhold fra minus 14 grader og varmere, noe som gjør at den kan brukes gjennom hele vinteren. Utover det kombinerer RCS Classic lange og jevne trykksoner med lange og dynamiske smøresoner. Fordelen med lange trykksoner er at du får en stabil ski for både fast og løst føre, samtidig som den lange smøresonen gjør det lett å få feste. Vi anbefaler skiene til damer som bruker mye tid på langrenn gjennom vinteren og ønsker mest og best mulig ski for pengene.

Lett og stabil felleski med effektivt grep på hard snø eller glatte spor

langrennski pakke dame

Felleski er blitt en bestselger blant mosjonister, turgåere og langrennsløpere de siste årene. Den største fordelen er at du slipper å smøre skiene på dager hvor det er ekstra krevende forhold. Fischer sin Twin Skin Race er en prisgunstig felleski for damer som trener mye langrenn, går turrenn eller liker å bruke langrennski på tur. Twin Skin Race har mohair-feller designet og konstruert for konsistent og effektivt grep på hard snø eller i glatte skispor. Felleskiene sørger for høy ytelse, godt feste og god glid. Skiene har en lett og stabil Air Core-konstruksjon som gir stabilitet ved høyere hastighet, noe som gjør dette til et godt kjøp for turmosjonisten. Med Twin Skin Race slipper du å tenke på smøring eller dårlig feste, samtidig som de har behold ytelsen og god glid.

Prisgunstig langrennski til trim og trening

langrennski dame tilbud

Atomic Redster C8 er vår beste anbefaling til deg som ønsker en prisgunstig langrennski til trim og trening. Skiene leveres med bindinger. Redster C8 er en perfekt klassisk ski som er raske, lette og god glid. Kombinasjonen trygt og stabilt feste med god bæring sørger for at du får en langrennski du garantert vil bli fornøyd med. Skiene er et godt kjøp for deg som er glad i å gå mye på ski, enten det er tur eller trening. Med «Powercell SDS» som kjerne får du en lett ski som er lett å tråkke ned i sporet, samtidig som den løfter festesonen opp når du skal gli.

Felleski for nybegynneren som ønsker godt feste og stabilitet

Madshus Active Skin Touring Auto Classic

Er du forholdsvis fersk i skisporet eller skal prøve langrennski for første gang? Madshus Active Skin Touring Auto er en felleski for nybegynneren som vil ha egne ski for gode opplevelser i skisporet. Active Skin Touring Auto er laget for å være enkle å manøvrere, gi god stabilitet og godt feste. Skiene har feller under sålen som sørger for godt feste i nesten alle forhold, samtidig som de har god glid. Madshus sine felleski gjør det enkelt å dra ut på skitur. Det eneste du trenger å gjøre er å spenne på deg skisko, skiene og stavene.