Fluefiske er en spennende form for sportsfiske vi ser mer og mer av i Norge. Landet vårt egner seg godt til fluefiske, ettersom vi har et bredt utvalg av innsjøer, elver, vann, bekker, tjern og kyst å benytte oss av. Fluefiske er ikke det samme som vanlige fiske med haspel – dette er en kunstform som tar tid å mestre og bli god i. Når du først har fått på plass de rette teknikkene, vil du ha en ny hobby som varer hele året.
Vi skal se nærmere på hva fluefiske er og hvordan du kan lære deg teknikkene. Vi skal også se på hva utstyr du trenger og hvordan du velger de rette fiskestedene. I starten er det alltid best å få hjelp fra en god profesjonell, gjerne gjennom et fluefiskekurs. Læringskurven vil bli mer komfortabel og du vil nyte godt av rådene og tipsene du får her.
Slik lærer du å fluefiske
I Norge har vi mange ulike fluefiskekurs spredt utover landet. Disse kursene kan vare i alt fra noen få timer til flere dager. Hvis du aldri har fisket med flue før, vil det alltid anbefales at du tar del i et slikt kurs. Her kan du lære deg de rette teknikkene fra profesjonelle fiskere. I tillegg kan du nyte godt av råd og tips om lokale fiskesteder, samt hvilket utstyr du bør gå til innkjøp av. Et fluefiskekurs er også en flott gave å gi til en venn dersom du ønsker deg en fiskekompis.
Teknikker for fluefiske
Etter hvert vil du se at fiske kan gjøres på mange ulike måter, og de fleste fluefiskere har sine egne foretrukne teknikker. Vi sier likevel at vi har tre typer teknikker som oftest blir brukt er i Norge: Overhodet kast, roll kast og speykast. Førstnevnte er den mest populære teknikken, og speykast er som regel forbeholdt de mest erfarne fiskerne.
Overhodet kast går ut på at snøret blir kastet over hodet. Det er gjerne denne teknikken de fleste ser for seg når de tenker på fluefiske. Et roll kast er også et populært alternativ, men denne kasteteknikken krever litt mer presisjon og trening. Her skal nemlig snøret først ligge på vannet før det blir rullet ut på nytt – det medfører noe lyd hvis ikke det blir gjort rett.
Som nybegynner er det viktig at du ikke bruker håndleddet under kast, dette kan fort medføre skade. Armene skal heller sitte tett inntil kroppen, før du skyver dem frem og tilbake. Bevegelsene skal alltid være kontrollerte og raske, men du trenger ikke bruke like mye kraft som ved for eksempel haspel.
Utstyr til fluefiske
Utstyret du har vil ha mye å si på hvor vellykket fisketuren blir. Generelt sett trenger du flueline, fluestang, fluesnelle og selve fluen eller agnet. Utstyret er delt inn i ulike klasser, hvor hver klasse har en verdi basert på en AFTM-skala. Som regel bør utstyrt du ha samme nummerverdi slik at det passer sammen.
Fiskestangen er det som avgjør hvilken nummerverdi det resterende utstyret bør ha. For lett innlandsfiske kan du regne med en fluestang i klasse 1-3. For vanlig innlandsfiske kan du bruke en fluestang i verdiklassen 5, alt over 6 blir brukt til tøffere og større fisk. Sjøørret og små-laksefiske vil kreve en verdi mellom 6-8. Dette er fordi disse fiskene er kraftigere og vil gjøre mer motstand enn lettere fisk.
Det finnes flere sett som kan brukes, og noen ganger inneholder disse også insekter, eller fluer, som egner seg for fangsten. Når du skal kjøpe fiskeutstyr for første gang, er det alltid lurt å henvende seg til en profesjonell. Vit hva du skal jakte på og hvor du skal fiske: slik får du riktig utstyr fra starten.
Ørretfiske med flue
Fisken du jakter på er det som avgjør hvilket utstyr og agn du skal bruke. Når det gjelder fluene skiller vi som regel mellom tørrfluer og våtfluer. For ørretfiske er det tørrfluer som blir brukt, da disse imiterer flueegg og er en naturlig del av kostholdet til fisken. Det er smart å impregnere fluer slik at de holder seg flytende lengre. Fluer som synker kalles for våtfluer, disse vil være noe tyngre enn tørrfluer.
Når du skal fiske med tørrfluer, er det ofte lurt å observere forholdet og området. Se deg gjerne ut en kulp og jobb deg utover med korte kast. Dersom du kaster snøre langt er det vanskeligere å kontrollere tørrfluen, samtidig som det blir vanskeligere å se hvordan fluen oppfører seg under forholdene. Fluer kan opptre annerledes fra gang til gang, ettersom vannet kan skjulte strømmer vi ikke ser fra overflaten. Alle fluer imiterer ulike insekter og det gjelder å vite hvilke insekt fisken liker før du kaster.
Fiskestang til fluefiske
I Norge har vi mange fluestenger å velge fra. Som tidligere nevnt blir disse delt inn i kategorier basert på AFTM-skalaen, men de kommer også i ulike lengder og modeller. Vi pleier som regel å skille fiskestengene mellom enhånds og tohånds. Enhåndstenger blir ofte brukt langs mindre tjern, bekker, elver og innsjøer. Det er også mulig å bruke dem langs kysten. En tohåndsstang blir derimot brukt når du skal jakte på laks.
Fiskestengene kommer også i forskjellige lengder, og denne velger du etter hvordan du ønsker å kaste. Med en lang stang kan du kaste lengre, men det blir også vanskeligere å manøvrere snøre og snelle etter kastet. Det er enklere å kaste presist med en kortere stang. Nybegynnere som aldri har fisket med fluer før, blir ofte anbefalt en kort stang i starten – denne er enklere å håndtere.
Oppsummering
Fluefiske har blitt en populær form for sportsfiske vi ofte ser langs Norges elver, vann og innsjøer. Fluefiske kan gjennomføres hele året og kan gi deg mye forskjellig fangst avhengig av hvor du fisker. En vellykket fisketur med flue, krever gode teknikker og riktig utstyr. Du velger utstyret etter hvilke fisk du ønsker å få på snøre: Gjedde, ørret, laks eller kanskje noe annet spennende i vannet?
Flua er en viktig del av fluefiske: Dette er tross alt essensen i sporten. Det finnes våtfluer og tørrfluer. Skilnaden er at tørrfluer flyter på toppen av vann, mens våtfluer synker. Skal du fiske etter ørret vil tørrfluer være det beste valget. Fluene imiterer insekter som fiskene spiser, og derfor er det viktig å ha kunnskap om hvilke insekter fisken du jakter på foretrekker. Dette kan nemlig være forskjellig fra sted til sted.
Stenger er også en stor del av fluefiske. En stor og lang stang gjør det vanskeligere å kaste presist, men du får også kastet lengre. Stenger blir delt inn i fot og ikke meter, og du velger stang etter hvilken ferdighetsgrad du har og hvor stangen skal brukes. Større fisk krever tøffere stenger som takler kraften og motstanden fangsten gir. Fluefiske er en utrolig spennende sport og med litt øving, tid og riktig teknikk, kan hvem som helst bli en god fluefisker.