❄ Har du noen gang opplevd at det føles kaldere ute jo mer det blåser?
Dette kaller vi effektive kuldegrader, eller effektiv temperatur. Uttrykket blir brukt til å beskrive hvor mye kaldere luften kjennes ut når blåser. En effektiv temperatur går ikke an å måle med et tradisjonelt termometer, men det går likevel an å regne seg frem til hva den effektive temperaturen ligger på. Fortsett å les om du vil vite alt om hva effektive kuldegrader er og hvordan dette påvirker kroppen.
Hvordan fungerer effektive kuldegrader?
Jo sterke vindstyrke, desto kjøligere kjennes luften ut. Selv en liten storm kan være nok til at det blir langt kaldere enn hva termometeret viser. Vinden påvirker den faktiske temperaturen, og ofte skal det ikke mer til enn lett bris før kroppen legger merke til kulden.
Hvordan regne ut den effektive temperaturen?
Som sagt er det ikke mulig å måle en effektiv temperatur med et tradisjonelt termometer, men det er mulig å beregne den ved å se på de aktuelle vind- og temperaturforholdene. Disse forholdene blir regnet om til det som kalles «følt temperatur», og det er denne temperaturen kroppen vil kjenne.
Følt temperatur blir også kalt for en vindavkjølingsindeks, og du har gjerne sett at værmeldingene ofte viser to forskjellige temperaturer: En faktisk temperatur og en følt temperatur. Vindavkjølingsindeksen forteller oss hvor mye huden blir avkjølt som følge av vinden. Hvis vi har en vindstyrke som ligger på 10 meter per sekund, kan dette få -5 grader til å kjennes ut som -22 grader. Det skal altså ikke mer enn en frisk bris til for å gjøre det betraktelig kjøligere ute.
Hvorfor er «følt temperatur» viktig?
En effektiv temperatur, eller vindavkjølingsindeksen, er veldig viktig for å vite hvordan en skal kle seg i kaldt vær. Uten varme klær som er egnet for denne følte temperaturen, er det enkelt å få forfrysninger. Nedkjøling og forfrysninger skyldes den temperaturen som kroppen føler, ikke den som termometeret viser.
Idrettsutøvere må også tenke på dette gjennom kjølige måneder. Skiutøvere får gjerne en høy hastighet, og da kan temperaturen til kroppen senkes betraktelig fortere enn for tilskuere som står i ro å ser på. I løpet av kort tid kan huden bli utsatt for forfrysninger, dersom det blåser sterkt eller skiløperen har stor fart ned bakkene.
Derfor påvirker vær temperaturen
Selv en liten vind kan få kulden til å kjennes kjøligere enn hva termometeret viser. Dette skyldes at vi naturlig har et luftlag nært huden som isolerer oss, men når det blåser forsvinner dette laget bort kontinuerlig. Hvis vi opplever stille vær, vil kroppen kun gi fra seg litt varme av gangen. Men under storm, vind og bris vil hudene bli utsatt for ny kald luft hele tiden.
Det behøver altså ikke være sterk vind før det blir for kaldt for huden. Kulde vil vi helst unngå, men det er ikke nok å kun se på termometeret. Det er flere aspekter som spiller inn og avgjør hvor kaldt det kjennes ut for kroppen. Før du skal ut er det derfor viktig å se på temperaturen i sin helhet for å kle seg ansvarlig. Slik kan du unngå kaldt vær og holde deg varm.
Obs: Vind kulde kalkulator kommer snart så kom tilbake :).